Mikroskop Tanımı: Mikroskop, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük cisimlerin birkaç çeşit mercek yardımıyla büyütülerek görüntüsünün incelenmesini sağlayan bir alettir.
1-) Oküler: Mikroskoba baktığınız bölüm. İçinde mercek vardır.
(mikroskop bölümleri)
2 -) Gövde kolu: Oküler ve objektifleri tutan parçadır. Mikroskobu taşımak için buradan tutarız.
3 -) Hareketli revolver: Objektif değiştirmek istediğimizde kullandığımız döner kafadır. İstenilen büyütmeyi sağlayacak objektif kullanılır.
(mikroskop bölümleri)
4 -) Objektifler: Oküler gibi mercek ihtiva eden bir parça. Büyütme bunlar sayesinde olur.
5 -) Nesne tablası: İncelenecek cisim bu tabla üstüne konulur.
6 -) İris diyafram: Işığın geldiği deliktir. Ayar kolu sayesinde ısığın siddeti değiştirilebilir.
7 -) Aydınlatma: Işık kaynağısıdır. Eski mikroskoplarda elektrikli lambalar yerine yansıtıcı aynalar kullanılmaktadır.
(mikroskop çeşitleri)
8 -) Kaba ayar düğmesi: Görüntüyü ayarlamakta kullanılır.
9 -) İnce ayar düğmesi: Daha hassas ayarlar sağlar. Görüntü kaba ayarla bulununca bu düğme sayesinde en net görüntü bulununcaya kadar ayar yapılır.
(mikroskop çeşitleri)
10 -) Alt kaide: Mikroskopu ayakta tutan parçadır. Mikroskop elde taşınırken bir elde alttan bu bölgeyi desteleyecek şekilde tutulmalıdır.
Binoküler Mikroskop: Biyolojik araştırmalarda, deneylerde kullanılan, 1000x zoom yapabilen, üniversitelerin sıklıkla tercih ettiği mikroskop çeşididir.
Trinokuler Biyolojik Mikroskop: Biyolojik araştırmalarda, deneylerde kullanılan, 1000x zoom yapabilen, üniversitelerin sıklıkla tercih ettiği mikroskop çeşididir.
Stereo Zoom Mikroskop: Stereo Mikroskop çıplak gözle görülebilecek kadar küçük cisimlerin birkaç çeşit mercek yardımıyla büyütülerek görüntüsünün incelenmesini sağlayan bir makinedir.
Polarize Mikroskop: Döner bir tabla ile dört nicol prizma veya iki polarıcı çuhayla donatılmış bir optik polazrize mikroskoptur.
Inverted Mikroskop: Biyolojik bilimlerde genellikle hücre ve doku kültürlerindeki canlı hücrelerin incelenmesinde kullanılan mikroskoplardır.